12 utazós kütyü, amit jobb, ha MEG SE VESZEL!
2024. április 04. írta: Vándorember

12 utazós kütyü, amit jobb, ha MEG SE VESZEL!

Expert pakolós tippek utazáshoz

Az utazós kiegészítők és kütyük piaca végtelen. Rengeteg nélkülözhetetlennek titulált dolgot vetetnek meg velünk, amelyekről tényleg elhisszük, hogy szükségszerűek – mindaddig amíg nem találkozunk a valósággal.

_0306fa21-0f4b-499a-a824-6c4ca765f4cc.jpg

Jó esetben ezek a dolgok rövid időn belül a fiók mélyén landolnak, és ott is maradnak, az idők végezetéig, rosszabb esetben, nem eszmélünk rá időben, hogy ezekkel csak magunkat terheljük, vagy épp az oly drága és nagy becsben tartott helyet és súly pazaroljuk el a poggyászunkban. A nehéz és nagy táska pedig csak hátráltat.

Egy részük az én fiókom alján is ott porosodik, szóval tanuljatok más kárán.

Na, de nézzük azt a 12 dolgot, amit jobb, ha soha MEG SE VESZTEK!

1, Útlevél tok

Azon kívül, hogy semmi extra védelmet nem nyújt, hiszen az útlevelek külső oldala alapból masszív műanyagból készül, kifejezetten idegesítő lesz az első út során, hogy minden egyes ellenőrzés alatt ki fogják vetetni a tokból. A határvédelmi ellenőrzésnél nem fogják tudni lehúzni a gépen, így biztos, hogy csak bajlódni kell vele.

leather-wallet-brand-cash-document-passport-33541-pxhere_com.jpg

2, Memóriahabos nyakpárna

Biztos te is rengeteg embert látsz a reptereken, akik a nyakukba akasztva, vagy a táskájukra aggatva hordozzák a hatalmas, memóriahabos nyakpárnájukat. Kénytelenek ott vinni, mert nagy helyet foglalnak. Bennem mindig az a kérdés merül fel, hogy oké, de feltétlenül szükség van rá egy néhány órás útra? Egy hosszú út során pedig két héten keresztül a hátizsákon lógva járja velünk a thaiföldi túraútvonalakat?

leonardo_diffusion_xl_a_human_at_the_airport_with_a_backpack_a_0.jpg

A hosszú repülős utakon mindig adnak kispárnát, de alternatív megoldás egy olyan kabát, ami összehajtható, és párnaként funkcionál. Aki nem szeretne lemondani egy nyakpárna stabilitásáról, annak a felfújható verziók arany középutat jelentenek.

A hosszú repülős utak rengeteg kényelmetlenséggel járnak. Összeszedtem, mire érdemes figyelni egy több órás út során, amit egy ingyenesen letölthető cikk formájában itt tudtok elérni.

3, Takaró

Bár ezekből is vannak helyspórolós utazós verziók, mégis alapvetően felesleges hely- és súlypazarlással jár. A kulcs a réteges öltözködés, és a megfelelő ruházat beszerzése. A hosszú utakon pedig alapból kap mindenki takarót, és aki fázós, nyugodtan kérhet még egyet.

4, Szemtakaró

Na jó, ez nem jelent túl komoly súlyterhelést, inkább a funkcionalitás miatt került a listára. Személy szerint két maszkom is van, amik régóta a szekrény mélyén vannak, mert rájöttem, nincs szükségem rájuk. Sőt, visszatérő gondom volt, hogy órákkal később vágja a gumi a fülemet. Viszont semmi másra nem használható!

s-l1600.jpg

A tuti tippem egy csősál, amit én még a Decatlonban szereztem be, és ár-érték arányban is szuper. Ráadásul merinói gyapjú alapú! Multifunkcionális, mert sapka, sál, maszk és akár szemtakaróként is remekül használható.

Na, ilyen egy igazi utazós kütyü!

5, Kulacs

Az egyik legfölöslegesebb kelléknek a kulacsokat tartom, ezek közül főleg a rozsdamentes duplafalúak, amik kifejezetten nehezek és rengeteg helyet foglalnak. A legtöbb ilyen menő, dizájnos kulacs olyan hatalmas, hogy szó szerint külön hátizsákot kell keresni hozzájuk, mert a legtöbb táska üvegtartója annyira kicsi, hogy egy fél literes műanyag palack is alig fér el bennük. A kompatibilis palackok 250-300 ml-es térfogata pedig mondhatni semmi.

bottles-water-steel-glass-preview.jpg

Sok országban nem iható a csapvíz, így a feltöltés is problémás. A legegyszerűbb továbbra is egy sima fél literes palack, amit üres állapotban könnyen laposra nyomhatunk és hidd el, bármikor újra használható. Köztes megoldás az összehajtható, plasztik zacskó szerű kulacs. Próbálkoztam vele, de rövid idő után eresztett a nyakánál. Lehet, rossz minőségűt sikerült kifognom, de szerintem akkor is egy sima PET-palack a legjobb megoldás.

6, Könyv

Én is szeretek a strandon heverészve olvasni, de aki igazi megszállott, annak biztosan kell egy hétre több könyv is. A könyvek pedig rengeteg helyet foglalnak. A tabletet és a telefont nem ajánlom, mert kellemetlen a szemnek, viszont egy e-book olvasó tökéletes megoldás. Kicsi, könnyű, nem merül le olyan hamar, nem zavarja a szemet és a világ összes könyve elfér rajta!

7, Feladható bőrönd

Tudom, őrültségnek hangzik, de a túlpakolás ösztönös dolog az embereknél. Az első hosszabb utam során is kb. 75%-os volt a nagy bőröndöm, ráadásul a cuccok 10%-át egyáltalán nem, a felét pedig jó, ha egyszer használtam. Azóta még a tíz napos nyaralásokra is csak kisbőrönddel utazok.

5121229989_716487d066_c.jpg

Short Tipp: rakj ki mindent az ágyra, majd nézd át újra és gondold meg, hogy valóban szükség van-e rá. Amit maximum egyszer használnál, arra nincs szükséged! Ha pedig valamire azt mondod, hogy biztos, ami biztos, el kellene tennem, az red flag-nek számít. Rengeteg olyan tipp és megoldás van, amivel kevesebb dologra lesz szükségünk, érdemes az Utazós Tippeket átböngészni!

Kisebb bőrönddel könnyebb a közlekedés, feladni sem kell, amivel pénzt spórolhatsz, sőt, ha át kell szállnod, nem kell kivárni a feladott poggyászod, így biztosan nem késed le a csatlakozást.

Ha viszont szeretnél mindenre felkészülni, készítettem egy mindenre kiterjedő pakolós listát. Ezt innen tudod ingyenesen letölteni és kinyomtatva személyre is szabhatod!

8, Utazós méretű pipere termékek

A gyártók az utóbbi években nagyon ráálltak a TSA-kompatibilis, azaz 100 ml-es kiszerelésekre, ha az átlátszó csomagolásra nem is. A drogériákban egész sorok vannak az ilyen termékekből. Az egy dolog, hogy hatalmasat kaszálnak vele, mert a literenkénti ára a mini kiszerelésnek akár tízszerese is lehet, de rengeteg szemetet termelünk vele.

befunky-collage.jpg

Az 1000 forintos utazós kütyük közt lapul a megoldás, mégpedig az újra tölthető, szilikonos tubusok formájában! Komplett szettek is léteznek, ezeket elég egyszer megvenni és utána az otthon lévő, nagy kiszerelésből újra tölteni őket.

Short Tipp: a fogkrémre a titkos favoritom a fogmosótabletta, ami a TSA-szabály alól is kiutat talált magának.

9, Drága napszemüveg

A legtöbb megszállott utazó a saját bőrén tapasztalta már, hogy a leggyakrabban a napszemüvegeket hagyjuk el és ezek sérülnek a legtöbbször. Külföldi utazásra olyat vigyünk, amit tényleg nem sajnálunk.

10, Hatalmas téli kabátok

A hideg időjárás beköszöntével előkerülnek a hatalmas és vastag, parka típusú kabátok, vagy az irdatlan nehéz szövet kabátok. Nekem is vannak ilyenek, amik itthonra tökéletesek is. Utazás során, ahol tudom, hogy egész nap a szabadban leszek, illetve sokszor le- és fel kell venni kabátot, ezek nagyon nem praktikusak.

pexels-yan-krukau-6816036.jpg

A pufidzsekik jól szigetelnek és kis helyen is elférnek és vannak összehajtható verziók is, amik párnaként is funkcionálhatnak. Én viszont a síkabátra esküszöm, mert annak minden funkciója tökéletes egy hideg kiránduláshoz. Jól szigetel és vékony pulóverrel is meleg, a szellőzőit kinyitva viszont nem fogunk beizzadni. Nyilván teljesen vízálló, rengeteg zsebe van, nem nehéz és kifejezetten sportoláshoz tervezték, ezért könnyű benne mozogni is.

Szóval, ezek nem is sídzsekik, hanem téli utazós kabátok!

11, A menő, egyszer használatos ruhák

Ez alatt olyan divatos és különleges ruhadarabokat értek, amiket csak egy-egy alkalomra veszünk, vagy csak egy konkrét szettben mutatnak jól. Utazásnál érdemes egyszerű színekben gondolkodni, amikor a ruhákat szedjük össze,

ahol minden darab illik egymáshoz.

A sötétebb földszínekkel nem tudunk mellé lőni, biztos, hogy minden póló, nadrág és pulóver passzolni fog egymáshoz. A szagmentes, nehezen gyűrődő merinói gyapjú alapú ruhákat pedig direkt arra tervezték, hogy többször is lehessen viselni mosás nélkül. A gyorsan száradó anyagokból készült ruhák extrém módon lecsökkenthetik a poggyász súlyát.

12, A szuvenír őrület

Bár nehéz ellenállni egy mesés szobornak, képnek vagy egy menő táskának a bazárban, a nagyméretű szuvenírek gyűjtése nem a legjobb ötlet. Keress olyan szuvenírt, ami kis helyen is elfér, ilyen az örök klasszikus hűtőmágnes vagy a képeslap. Én egyszer kerültem kellemetlen helyzetbe a reptéren egy egyiptomi szobor miatt, azóta nem vagyok hajlandó nagy szuveníreket venni.

pxl_20230613_085745117-01.jpeg

Vannak viszont remek szuvenír ötletek, ha érdekelnek a legjobbak, itt összeállítottam egy listát!

Hidd el nem véletlenül van annyi minimalista utazó, minél kevesebb dolgot viszünk magunkkal, annál könnyebb dolgunk lesz.

  • Egyszerűbben és gyorsabban tudunk közlekedni.
  • Jobban tudunk alkalmazkodni a spontán ötletekhez és változásokhoz.
  • Sőt, pénzt is spórolhatunk.

Sok fölösleges dolgot akarnak megvetetni velünk, de persze akadnak olyanok, amik valóban hasznosak, és megérik a magasabb árat. A kulcsszó pedig minden esetben a multifunkcionalitás, a kompakt kiszerelés és a könnyű súly.

Ha érdekelnek a mindenféle utazós kütyük, elkezdtem összegyűjteni őket egy gyűjtőoldalon, amit itt tudtok elérni. Folyamatosan bővitem a listát hasznos vagy épp kevésbé hasznos, de érdekes dolgokkal. Érdemes néha visszanézni majd rá!

Ha érdekelnek további tartalmak Facebookon és Instán továbbra is érdemes követni, de a legtutibb, ha feliratkozol a hírlevelemre! Tudtad? Ha a blogon látható linken keresztül foglalsz, úgy támogathatod a blogot, hogy ez neked semmi extra költségedbe nem kerül!

  • Szállásfoglaláshoz ott a Booking
  • Programtervezéshez és jegyvásárláshoz pedig a Get Your Guide

Ha tetszett, kövess Facebookon!
fb_button.png

 

A legfrissebb utazós fotókat Instán találod!
insta_button.png

A bejegyzés trackback címe:

https://shorttrips.blog.hu/api/trackback/id/tr3718282395

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása